Stichting Friese 11-steden wandeltochten

 

In 2019 wordt de 73e editie van de tocht gewandeld. De wandeltocht wordt zoals gebruikelijk gelopen in de week van Hemelvaart, dus van dinsdag 28 mei tot en met zaterdag 1 juni.

In vijf dagen wandelen de wandelaars langs de historische elf steden van Friesland in een prestatietocht van 207 kilometer. Tussen de steden door is het heerlijk wandelen door het uitgestrekte weidelandschap en de pittoreske dorpjes. Tijdens de tocht kan iedereen genieten van de weidse vergezichten, de prachtige velden met grazende koeien, Friese paarden en de rijke geschiedenis van het landschap.

De 11-stedentochtwandelaars komen de dag na Hemelvaart op vrijdag 31 mei door Ried. Het vierde deel van de route start om 7.00 uur bij het oude stadshuis op het Raadhuisplein in het centrum van Franeker. De route loopt van Schalsum naar Peins. Dan in Ried over de Peinserweg naar de Hoofdweg. Aan de Hoofdweg bij het dorpshuis kunnen de wandelaars pauzeren met een warm drankje en cake. Het bestuur van DB en vrijwilligers zullen voor de wandelaars klaar staan en verder is iedereen welkom om te helpen en bij te dragen aan de gezellige sfeer. Daarna gaat bij het kaatsveld de tocht linksaf naar het schelpenpad langs de vaart richting Berlikum. Dan via Berlikum, Bitgum, Bitgummole, Stiens en Bartlehiem, Tergracht en Burdaard naar Dokkum. Deze route is 43,33 kilometer lang

Het wandelen van de tocht is een hele prestatie. Volgens wandelaars is de tocht zwaarder dan de schaatstocht en zwaarder dan de Nijmeegse 4-Daagse. Het voltooien van de tocht is dus een hele prestatie. We zouden het daarom erg waarderen wanneer u onze wandelaars een steuntje in de rug wilt geven. Dit kan heel eenvoudig, door de wandelaars aan te moedigen, het dorp te versieren en wellicht te zorgen voor een versnapering of wat vertier. 

Namens DB Ried eo