PROJECT: IT KATTEGAT

Update maart 2023:

Minicamping en Recreatiehaven It Kattegat voor onbepaalde tijd gesloten.

In een recent technisch rapport is gebleken dat de walbeschoeiing van de haven en aanmeerplaatsen aan de vaart “de Rie” in slechte staat is, wat kan leiden tot onveilige situaties. Om dit risico in te perken voor inwoners, ligplaatshouders, recreanten etc. is in samenspraak met de gemeente Waadhoeke besloten om de haven en de aanmeerplaats per direct te sluiten voor onbepaalde tijd.

Het maken van een reservering voor zowel een trekkershut als een kampeerplaats is dit seizoen (2023) niet mogelijk.

Het havenbestuur is in onderhandeling met de gemeente over hoe we de voortgang van de haven en walbeschoeiing kunnen waarborgen.

Wij hopen op een positieve uitkomst zodat wij volgend jaar onze gasten weer kunnen verwelkomen in onze authentieke haven en op de minicamping

Het bestuur van Stichting Recreatiehaven It Kattegat

Ouder nieuws:

Al een paar jaar is de walbeschoeiing van de haven niet meer goed. Het verzakt regelmatig wat gevaarlijk kan zijn voor voetgangers die hun hond uitlaten en door de haven wandelen en wat het onveilig maakt voor de bezoekers en booteigenaren.
De kosten voor nieuwe walbeschoeiing zijn niet te dragen voor de Stichting van recreatiehaven en minicamping It Kattegat en dus zijn we samen naar de gemeente gestapt.

Er zijn een paar opties:
– de Haven terugverkopen/-geven aan de gemeente maar wel het beheer ervoor blijven doen. De gemeente is dan verantwoordelijk voor vervanging van de walbeschoeiing;
– een nieuwbouwplan met nieuwe walbeschoeiing en diversen aanpassingen en uitbreidingen die een hoge restlening tot gevolg zouden hebben voor het bestuur van It Kattegat;
– de Haven laten exploiteren door een ondernemer, die de kosten voor de walbeschoeiing op zich zal moeten nemen;
– sluiting van de haven (de minst gewenste oplossing uiteraard);
– Nieuwe walbeschoeiing laten financieren door de gemeente valt af: dat valt onder (achterstallig) onderhoud en aangezien de gemeente geen eigenaar is, doen ze dat niet

Het bestuur van It Kattegat ziet een lening van 30 jaar niet zitten, met name omdat nieuwe walbeschoeiing 20 jaar mee gaat. Er blijft dan nog een restlening van 10 jaar over, waar een volgend bestuur dan tegenaan gaat lopen. Dat is een ongewenste situatie.
Het laten exploiteren van de haven is wellicht een leuke optie, maar de haven genereert te weinig inkomen om interessant te zijn voor een ondernemer.

Omdat we afhankelijk zijn van gemeente Waadhoeke kunnen we als dorp niet zelf beslissen wat er gedaan gaat worden, vandaar dat dorpsbelang het als project heeft opgepakt: samen met het bestuur van It Kattegat hopen we de beste oplossing voor het dorp te kunnen waarborgen.